keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kuinka asennetaan turva-portti rappusiin? Älä ota mallia.

Sain viimein reilut kaksi kuukautta lattialla lojuneen turvaportin asennettua, kuten kuvassa näkyy:

Turvaportti asennettuna. Oikeassa reunassa oleva rako on tarkoituksellinen, jotta kissat mahtuvat kuljeksimaan.
Lopputulos näyttää hyvältä ja portti toimittaa asiansa. Projekti meni kuitenkin lähes niin paljon per****leen kuin vain voi mennä. Siispä seuraavassa tarina, kuinka portti kannattaa hankkia ja asentaa:

Portti tuli ostettua paikallisesta rautakaupasta sen kummemmin miettimättä. Olin sentään mitannut etukäteen aukon leveyden, joten sen puolesta ei tullut ongelmaa. Eikun portti nurkkaan odottamaan sopivaa päivää, jolloin sen jaksaisi asentaa.

Portti oli käsittelemätön (ja halpa. Mainitsinko jo sen?), joten ajattelin, että lyödäänpä lakkaa pintaan. Näin saadaan portista hieman saman näköinen kuin itse rappusista. Mahtava ajatus ja ei kuin rautakauppaan ostamaan lakkaa. Huomasin heti, että tässäkin kohtaa olisi kannattanut pysähtyä hetkeksi käyttämään järkeä. Myyjän kysyessä, että kiiltävää vai mattaa, tajusin, että en tiedä. Koska en tietenkään jaksanut mennä katsomaan, otin puolikiiltävää. Muistelin rappusten kiiltelevän ja onneksi ne jossakin valossa jopa tekevät niin.

Sitten itse lakkaukseen. Sanomalehti levälleen keskelle olohuonetta. Purkki auki ja sutimaan. Tässä vaiheessa kannattaa pitää hirveää kiirettä. Näin ollen maalattu puoli ei ehdi kuivumaan, kun pitää tökkiä jo toista puolta. Tällä tavoin saadaan osa sanomalehdestä tarttumaan siihen ensinnä sudittuun puoleen. Ja tietenkin lakasta kostea säleikkö keskelle olkkaria sijoitettuna suorastaan imaisee kahdesta kissasta pölisevät karvat. Ei muuta kuin hiomapaperi käteen ja irrottamaan kiinni jämähtäneitä urheiluotsikoita.

Uudelleenkäsittelyn jälkeen siirrynkin jo maalailemaan porttia tulevalle paikalleen. Tässä kohtaa on hyvä huomata, että portaikon kaiteet tulevat tielle, kun porttia yrittää nostaa. Tietenkin portin lukitus ja kiinnitys on sitä sorttia, että tarvetta suuremmalle nostolle olisi. Hyvä korjausliike on asentaa säleikkö mahdollisimman matalalle. Ei muuta kuin kiinnittämään vastakappaletta vasemmalle näkyvään seinään, joka tietenkin on betonia. Hymyillen hain varastosta 20€ maksaneen, ammattikäyttöön tarkoitetun iskuporakoneen ja alan jyskyttämään. Noin vartin päästä seinässä olikin jo kaksi mallikasta reiänalkua ja naapurisopu enemmän kuin kohdillaan. Siinä deodorantin pettäessä usko rakkaaseen Cougariin alkoi jo hiipua, kunnes tajusin käyttäneeni puuterää. Oikealla välineellä hommaan paloi puoli minuuttia.

Ruuvit kiinni ja portti vihdoin paikalleen. Lyhentelin portin välikköön sopivasti mahdollisimman isohampaisella sahalla, jotta puiden päistä irtoaisi varmasti tikkuja. Edelleen lukituksen kanssa on ongelmia, koska se saamarin kaide on edessä. Otan puukon käteen ja nirhaan vastakappaleeseen ihan ikioman aukon. Näin portti saadaan ujutettua lukituksesta pois. Vielä pisteenä i:n päälle huomaan, että koko roska on asennettu niin alas, että se ei mahdukaan kääntymään kohti portaita. Se pitää näin ollen kääntää kohti kulkuväylää, kuten alemmassa kuvassa näkyy. Siinä käännellessä on vielä mukava hoksata, että lakkauksen ansiosta taivutellessa portti pitää karmeaa narinaa.




Kolonen, josta portti on tarkoitus ujuttaa pihalle.
Portti pystyasennossaan keskellä kulkuväylää.



Täytyy varmaan ensi viikolla ottaa puukko uudestaan käteen ja nirhailla tuo portti kääntymään portaikon puolelle. Mutta tiedoksi kaikille turvaportin asennusta suunnitteleville:

Älä vain koskaan mieti asiaa etukäteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti